tiistai 13. joulukuuta 2011

Vaahtokarkit

Vaahtokarkit:
0,6 dl vettä
0,6 dl vaaleaa maissisiirappia tai vaihtoehtoisesti vaaleaa siirappia
1,8 dl (170 g) sokeria
1 rkl liivatejauhetta tai 4 liivatelehteä
2 rkl kylmää vettä
2 kananmunanvalkuaista huoneenlämpöisenä
1 vaniljatanko halkaistuna ja siemenet erotettuna
2 dl tomusokeria
1 rkl maissitärkkelystä

Vuoraa 20 x 20 cm vuoka muovikelmulla. Voitele kelmu hyvin kevyesti ruokaöljyllä ja siivilöi pinnalle hiukan tomusokerin ja maissitärkkelyksen seosta, ravistele ylimääräinen tomusokeriseos pois. 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen tai sekoita liivatejauhe 2 ruokalusikalliseen kylmää vettä. Sekoita vesi, siirappi ja sokeri keskikokoisessa kattilassa kunnes seos saavuttaa pehmeän kuula-asteen (n. 115 C). Sokeriseoksen kiehuessa vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi isossa kulhossa.

Kun sokeriseos on kuumaa, sekoita siihen kuivaksi puristetut liivatelehdet tai liivatejauhe ja sekoita. Vatkaa kuuma seos valkuaisiin, lisää vaniljan siemenet ja jatka vatkaamista kunnes saat aikaan jäykän vaahdon. Kaada vaahto valmisteltuun vuokaan ja anna jähmettyä huoneenlämmössä 24 h. Nosta jähmettynyt vaahtokarkkimassa vuoasta ja leikkaa kuumalla veitsellä palasiksi tomusokeri-tärkkelysseoksella jauhotetulla leikkuulaudalla. (Itse laitoin vaahtokarkkeihin mausteeksi tutti fruttirouhetta, nam!) 

2 kommenttia:

  1. oi kuulostaa ja näyttää hyviltä :)

    VastaaPoista
  2. Niin, ne on hyviä, paitsi sie et sais syyvä niitä ku niisä on kananmunaa :< Mutta mulla on sitte sulle asiaaaa, koulusa. :)

    VastaaPoista